Domowy zielnik

Szczypiorek, rzeżucha, a może mięta? Doceniasz zioła w codziennym żywieniu i jednocześnie lubisz, kiedy jest zielono wokół ciebie? Doskonałym rozwiązaniem może okazać się zatem domowy zielnik. To naprawdę proste w wykonaniu dzieło, które nie zajmie ci dużo czasu.

luxum.pl

Pamiętaj tylko o tym, aby dla roślin, które chcesz posadzić, wybrać miejsca ciepłe, osłonięte przed wiatrem i najlepiej dobrze nasłonecznione. Jest to podyktowane tym, że większość ziół wykorzystywanych w naszej codziennej kuchni, pochodzi i pierwotnie jest uprawiana w ciepłym klimacie południa. Ponadto bardzo ważne jest, aby swoje zioła chronić od spalin i zanieczyszczeń. Jeśli chodzi o wybór ziemi, najlepsza do tego typu upraw będzie zwykła ziemia ogrodnicza o odczynie zasadowym lub obojętnym. Rośliny należy podlewać z umiarem, pamiętając jednak o ich indywidualnych preferencjach, np. melisa i mięta lubią wilgoć. Z kolei oregano, macierzanka czy lawenda nie tolerują nadmiaru wody.

Kiedy wykonasz już własnoręcznie domowy zielnik przekonasz się, ile sprawi ci to satysfakcji i ile przyniesie ci on korzyści w postaci zdrowych, świeżych ziół, które możesz mieć zawsze pod ręką.